Wednesday, December 28, 2016

STPM : URUSAN TUKAR ALIRAN DAN SEKOLAH

Image result for be strong quotes tumblr
sebab ambil STPM ni jangan mudah give up

Salam alayki , sorry for the late update :(


 Okay so now lepas dah dapat tawaran and take note the important details *especially aliran dan sekolah , rasa tak puas hati / taknak terus dengan sains/sekolah jauh sangat/nak sekolah bagusss/taknak duduk asrama /taknak stay sekolah lama yang dah ada form 6 , bolehlah rujuk entri kat bawah ni . *APPLICABLE JUGAK TO THOSE YANG COLUMN SEKOLAH DIA KOSONG MACAM NI*

SEKOLAH : -

First and foremost , penempatan untuk STPM ni Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) yang handle.So, apa apa hal penempatan sila berurusan dgn PPD dekat dengan rumah *kalau nak sekolah dekat dgn rumah, * ATAU PPD yang cover sekolah yang korang nak masuk tu . Ni cara conventional la hahaha.

Nothing related to MAJLIS PEPERIKSAAN or JABATAN PELAJARAN (JP) setiap negeri but for JP , you can do some research on schools in that particular state yang offer form 6 and their PPD's .So bila nak google info kat internet , terus ambil no telefon PPD tempat sekolah tersebut.

Cth : SMK SYED MASHOR , PPD HULU SELANGOR .

Untuk sekolah agama , im not so sure jika anda masih perlu berurusan dgn PPD / Bahagian Pengajian Islam (BPI) sebab sekolah agama ni bawah mereka .

Or sometimes , some schools akan viralkan permohonan bagi kemasukan  ke tingkatan 6 for that year.Sila alert on any viral msg dekat whatsapp ke facebook dll.

Bagi urusan tukar aliran , as i mentioned before dekat previous entry, boleh saja diurus.Usually , urusan pertukaran aliran ni dibuat lepas orientation and biasalah , ciku kaunseling yang handle benda ni. Cara dia evaluate *kalau tak silap* , guna kuiz yang 3 huruf Holland tu , nak define minat korang menjurus towards sciences ke , arts and so on . Taktau sekolah lain lain , maybe cara pun berbeza :).

Thanks , see ya next entry !



NOTA KAKI YANG PENTING !: SILA BUAT RESEARCH BETUL BETUL SEBAB SUBJECTS OFFERED IN STPM IS BASED ON PACKAGES (GABUNGAN SUBJECTS ).JADI TANYALAH FORMER STPM STUDENTS SEKOLAH TU APA PAKEJ OFFERED AT THAT SCHOOL. OR GOOGLE SAMPAI LUBANG CACING ! *pasal subject packages , akn diulas di lain entry sebab its soo long XD (sembang je ni )


.








No comments:

Post a Comment